پرش لینک ها
C
100
C
100
C
100
C
100
C
100
C
100
C
100
C
100
S
100
S
100
S
100
S
100
S
100
S
100
S
100
A
100
A
100
A
100
A
100
A
100
A
100
A
100
A
100
S
100
S
100
S
100
S
100
S
100
S
100
S
100
C
100
C
100
C
100
C
100
C
100
C
100
C
100
C
100
A
100
A
100
A
100
A
100
A
100
A
100
A
100
C
100
C
100
C
100
C
100
C
100
C
100
C
100
C
100
S
100
S
100
S
100
S
100
S
100
S
100
S
100
ارتباط ITIL4 و DeVops چیست؟

ارتباط ITIL4 و DeVops چیست؟

فرهنگ “چگونگی انجام کارها” است. ما در شرکت‌های دیجیتالی کارها را به شیوه‌­ای متفاوت انجام می­‌دهیم، بنابراین به تغییرات فرهنگی احتیاج داریم. بخشی از چالش “دیجیتال” رسیدگی به سیستم‌­های بطور فزاینده غیر قابل­ پیش­‌بینی و پیچیده است. در حالی‌که این‌روزها شعار از If-Then-Else به If-Then-Maybe تغییر کرده و دنبال کردن فرایندهای از پیش تعیین شده کاری از پیش نمی­‌برد، لازم است کار درست را بدرستی انجام دهید، نه کار نادرست را به شیوه­‌ای درست. متخصصین باید آمادگی، تمایل و قدرت بروز واکنش در حین تغییر را داشته باشند. راهنمای ITIL، بویژه اصول راهنما، در جهت خلق فرهنگی که آزمایش مداوم و درک اینکه تکرار و تمرین تبحر ایجاد می­‌کند و همچنین پرورش این موضوع، بخوبی با راهنمای DevOps تلفیق می­‌شود.

مقدمه

استاد بازاریابی، ست گودین فرهنگ را چنین تعریف می‌­کند. هنگامی که عملکردها یا رفتارهای مردمی مانند ما مبتنی بر عوامل پیشرو باشند رفتار ما در کار می­‌تواند تحت تاثیر سازمان قرار بگیرد.

این عوامل پیشرو عبارتند از :

  • ارزش‌های ریشه‌دار و ژرفی که تقریباً تغییر‌ناپذیر هستند
  • الگوهای فکری مرسومی که گاهی بینش‌های جدید را تغییر می‌دهند.
  • احساساتی که می‌توانند وابسته به حس هر روزه ما باشند.

ارتباط ITIL4 و DeVops چیست؟

ما چگونه عمل می‌­کنیم

علاوه بر نحوه تاثیر محیط بر ما، اغلب ما تمایل داریم به شیوه‌های معمولِ کاری خود پایبند باشیم. هنگامیکه ما خودمان را به یک سبک کاری خاص عادت می‌دهیم، برای تغییر آن باید تلاش زیادی داشته باشیم. بخصوص اگر آن رفتار جدید با “آنط‌ور که ما اینجا کارها را انجام می‌دهیم” در یک راستا نباشد.

تفکر پیچیدگی

اگر با تفکر پیچیدگی و چارچوب Cynefin آشنا باشید، احتمالاً تا الان با چهار دامنه از پنج مورد این چارچوب معنابخش آشنا هستید:

  • پیچیده
  • بغرنج
  • آشکار
  • آشفته

وضعیت‌های آشکار و پیچیده دامنه‌های قابل­ پیش­‌بینی هستند. در مسائل پیچیده، روابط علت‌ومعلولی روشنی وجود دارد که ممکن است برای همه قابل مشاهده نباشد، چرا که مسئله پیچیده است. وضعیت­های بغرنج و آشفته دامنه‌های غیرقابل­ پیش­‌بینی هستند. تفاوت آنها در این است که مسائل آشفته بطرز خطرناکی غیرقابل­ پیش‌­بینی هستند و بنابراین نیاز به اقدام مستقیم دارد. و حالا دامنه پنجم اختلال است. تشخیص اینکه آیا در وضعیت اختلال قرار دارید یا خیر، می‌تواند بسیار دشوار باشد. در اینجا روشن نیست که کدام‌یک از چهار دامنه غالب است و افراد عموما به تکنیک‌هایی برای تصمیم‌گیری اعتماد می‌کنند که شناخته‌شده و راحت تر باشند. این تجربه­‌ی افراد است که باعث می‌­شود تصمیم بگیرند در کدام دامنه احساس راحتی می‌­کنند.

تفکر پیچیدگی

اصول راهنمای ITIL

آخرین اصل ITIL، بهینه­‌سازی و خودکارسازی است که بر بهبود مداوم و این نصحیت که “برای اینکه چیزی در مفیدترین و موثرترین حالت خود باشد باید در صورت امکان و به شیوه‌­ای معقول از خودکارسازی استفاده شود”، متمرکز است . در نتیجه خواننده تشویق می­شود تا بین نیازها و منابع موجود توازن ایجاد کند. تمام این کارها بمنظور اندیشیدن و پیدا کردن بهترین راه‌­حل ممکن و در نهایت پذیرفتن مسئولیت تصمیم گرفته شده، انجام می‌شود. بسیاری از این اصول بر نحوه مدیریت خدمات IT در شرکت‌های دیجیتالی غیرقابل­ پیش­‌بینی و بغرنج رسیدگی می­‌کنند. پس از هرجا که هستید شروع کنید، تفکر کل­ نگر داشته باشید و به همان صورت کار کنید، مکرراً پیشرفت کنید و مستقیماً مشاهده کنید. این اصول بر “چگونگی انجام کارها” یا بعبارت دیگر فرهنگ اشاره دارد.

اصول راهنمای ITIL

فرهنگ تولیدی DevOps

DevOps عبارتست از مجموعه‌­ای از هنجارهای فرهنگی، اصول، روش‌های فنی و ابزارها. این چارچوب امکان تحویل سریع، مکرر و قابل­ اطمینان را فراهم آورده، در عین حال خدمات IT عملیاتی انعطاف­‌پذیر ارائه کرده و یک نیروی ­کار IT سالم پرورش می‌­دهد. DevOps اغلب با توجه به فرهنگ، خودکارسازی، تفکر ناب، اندازه­‌گیری و به اشتراک­ گذاری یا بعبارت دیگر اصول یا چارچوب CALMS توصیف می­‌شود. در این بین فرایند خودکارسازی بطور معمول بهره و ارزش زیادی دارد، اما این فرهنگ است که به شکلی گسترده بعنوان مهم‌ترین و دشوارترین تغییر شناخته می­‌شود.

فرهنگ تولیدی DevOps

مدل‌های ذهنی

ویژگی­‌های فرهنگ‌های مولد/تولیدی/سازنده مطلوب در جوامع ITIL و DevOps در نگاه اول، سازگار هستند. این در حالیست که اگرچه “سازنده‌­گی” می­‌تواند بر اصول راهنمای ITIL اعمال شود، ذهنیت‌­ها هنوز متفاوت است. ذهنیت­‌ها که اغلب نشان‌دهنده باورهای معمول هستند، بخش اعظم فرهنگ را می­‌سازند. برای درک بهتر، مدلی در مورد چگونگی تاثیر تغییر بر ثبات یک سیستم اطلاعاتی را بعنوان مثال در نظر بگیرید. بسیاری از متخصصین مدیریت خدمات IT باور دارند که تغییر، پایداری را مختل می‌­کند و این پایداریست که تغییر را کنترل می­‌کند. هر چه تغییر کمتر باشد، پایداری کمتر در معرض خطر قرار می‌­گیرد و برعکس هر چه کنترل بر سیستم بیشتر باشد، تغییر دشوارتر خواهد بود. این دیدگاه مدیریت خدمات IT سنتی است: “هر چه تغییر کمتر باشد بهتر است.”
البته جور دیگری نیز می‌­توان به این قضیه نگاه کرد. با کاهش اندازه‌­ی تغییر، شما می­‌توانید خطر اختلال را از سرتان دور کنید. هنگامی‌که به تغییرات کوچکتر بسنده می­‌کنید، تعداد تغییرات افزایش یافته و فرایند تغییر مکرراً اتفاق می­‌افتد. هرچه بیشتر تغییر کنید، بهتر عمل کرده‌­اید. بعبارت دیگر، توانایی سازمان برای تغییر بهبود خواهد یافت. در نتیجه افزایش قابلیت تغییرات منجر به کاهش ریسک اختلال می‌­گردد و به این ترتیب مدل موجود از “هر چه تغییر کمتر باشد بهتر است.” به “هر چه تغییر بیشتر باشد بهتر است” تغییر می‌­کند. و در نهایت این ذهنیت جدید تفکر سازمانی را تغییر می‌­دهد.

مدل‌های ذهنی

یادگیری از طریق تجربه

این تغییر در مدل توسط سه اصل راهنمای ITIL پشتیبانی می­‌شود:

  • از هرجا که هستید شروع کنید،
  • دائماً با دریافت بازخورد پیشرفت کنید،
  • تفکر کل‌نگر داشته باشید و به همان صورت کار کنید.

از هر جا که هستید شروع کنید و معیارهای فعلی را بر حسب سرعت، تکرار و قابلیت اطمینان در تحویل نظارت کنید. دائماً با دریافت بازخورد بواسطه شکستن تغییرات بزرگ به تغییرات کوچکتر و دائمی پیشرفت کنید. تفکر کل­ نگر داشته باشید و به همان صورت بواسطه بررسی نحوه تاثیر آزمایش‌­ها بر بخش‌های دیگر سیستم کار کنید.

ممکن است به دلیل منحنی یادگیری یک شیب اولیه در عملکرد وجود داشته باشد که دراثر گذر زمان بهبود یابد. اگر چنین نشود، یا چنانچه پیشرفت کافی نباشد، لازم است آزمایش دیگری انجام گیرد. ارزش این رویکرد در این است که افزایش کارایی قابل استفاده سریعتر از زمانی‌که باید برای یک تغییر بزرگ انتظار کشید فراهم می­‌شود. به زبان اقتصاد، هزینه تاخیر کاهش می‌­یابد.

این رویکرد با روش سوم DevOps سازگار بوده و فرهنگی ایجاد می‌­کند که دو چیز را پرورش می‌­دهد:

  • آزمایش مداوم که نیازمند ریسک و یادگیری از موفقیت‌ها و شکست‌ها است.
  • درک اینکه تکرار و تمرین پیش‌نیاز تبحر است.

یادگیری از طریق تجربه

چیزی بیش از فرهنگ

علاوه بر زیرساخت فرهنگی مستحکمی که می­‌تواند در تمام حوزه مدیریت خدماتIT اعمال شود، DevOPs همچنین راهنمای مشخصی در حوزه محصول و فرایند، معماری، تحویل مداوم و نظارت و مدیریت ناب (Lean Management) ارائه می­‌کند. این راهنما اغلب به شکل تجربیات فنی، جنبه ارزشمند دیگری به راهنمای ITIL می‌­افزاید، بویژه هنگامی‌که خدمات IT در محیطی بغرنج و غیرقابل­ پیش‌­بینی مدیریت شوند.

راهنمای ITIL جزئیات بیشتری در یک محدوده فعالیت وسیع‌تر، نسبت به تجربیات فنی DevOPs دارد. بیشتر راهنمای ITIL در قالب تجربیاتی نمایش داده می­‌شوند که مجموعه‌­ای از فرایندها و جریان‌­های ارزش، مردم و سازمان‌ها، شرکا و تامین‌­کنندگان و فناوری‌ها و اطلاعاتی که برحسب شرایط بصورت دینامیک تعامل کنند، را توصیف می­‌کنند. این‌ها مثال‌هایی هستند که باید متناسب با اصول راهنما اتخاذ شده، اما در عین حال ساده و کاربردی باقی بمانند. در محیط‌­های بغرنج و غیرقابل ­پیش‌­بینی دنبال کردن تجربیات از پیش تعیین شده توصیه نمی­‌شود. تجربیات ITIL (بویژه فرایندها) می­‌توانند بمنظور توصیف الگوهای رفتاری ممکن که احتمال دارد اتفاق افتاده یا نیافتند، مورد استفاده قرار بگیرند. این به متخصصین برمی­‌گردد که از تجربیات و بصیرت خود استفاده کرده و رویکرد مناسب را اتخاذ کنند.

منبع: www.axelos.com