پرش لینک ها

آینده حسابرسی داخلی و تاثیرات دنیای دیجیتال بر آن

تحول دیجیتال و فناوری‌های نوین مرتبط با آن تاثیرات شگرفی بر کسب و کارها و صنایع مختلف ایجاد نموده‌اند.

در این میان برخی حوزه‌های سازمانی مانند بازاریابی و فروش بیشترین تاثیر را از این پدیده برده‌اند و برخی حوزه‌ها مانند ریسک، تطبیق و حسابرسی داخلی همچنان در حال هضم و تغییر ماهیت هستند. با وجود اینکه شاید به نظر برسد تحول دیجیتال و انقلاب صنعتی چهارم تاثیر چندانی بر حوزه‌ای مانند حسابرسی داخلی به عنوان یکی از بازوهای موثر حاکمیت شرکتی نداشته اند، تغییرات شگرفی در این حوزه در حال انجام است و ماهیت حسابرسی داخلی در دنیای دیجیتال در حال پوست اندازی می‌باشد.

شرکت KPMG به خوبی تفاوت‌های میان حسابرسی داخلی در دنیای فعلی و آینده را تبیین می‌کند و از تغییرات عمده در حوزه‌هایی مانند اولویت‌های کنترلی، زمان‌بندی و توالی حسابرسی، رویکرد اجرا، استفاده گسترده از فناوری، ماهیت گزارشات و کنترل مبتنی بر شواهد به عنوان حوزه‌های تحول یافته در دنیای آینده نام می‌برد.

آینده حسابرسی داخلی و تاثیرات دنیای دیجیتال بر آن در زمان حال و آینده

در ادامه نگاهی دقیق به ۸ تحول در دنیای حسابرسی و ممیزی خواهیم داشت.

برابری نظارت و اهداف کسب و کار

اهمیت سازمان‏‌های نظارتی همواره باعث شده که ممیزی انطباق با قوانین و مقررات بصورت ادواری اولویت اصلی سازمان‌‏ها باشد و کمتر به سایر جنبه‌‏های ممیزی پرداخته شود.

در دنیای دیجیتال ممیزی داخلی و حسابرسی علاوه بر رفع دغدغه‌‏های نظارتی با نگاهی به آینده ریسک‏‌های نوظهور را هدف قرار داده و با نگاهی کلان به عملیات جاری سازمان به دنبال خلق ارزش در خود کسب و کار است.

همگامی با تغییرات کسب و کار

ماهیت امروزه کسب و کارها نشان می‏‌دهد سرعت تغییر در اکوسیستم اعم از نیازمندی مشتریان، ظهور و افول رقبا و شرکا و همچنین بندهای قانونی و مقرراتی نهادهای ناظر به قدری بالاست که در واقعیت برنامه ممیزی سالیانه همواره عقب تر از تغییرات حرکت می‌‏کند. بدین جهت در دنیای دیجیتال برنامه ممیزی به اندازه‏ای منعطف و حساس به تغییرات است که با نیازهای استراتژیک سازمان حرکت نماید.

خودکارسازی ممیزی

همانند فعالیت‏‌های کلاسیک نظارتی، اقدامات جاری سازمان‌‏ها برای حسابرسی و ممیزی عمدتا بصورت دستی انجام می‌‏شود که مقیاس پذیری آن را با مشکل روبرو کرده و بهره‌وری اقدامات همواره متصل به ممیزان، بازرسان و سایر افراد است. تحول دیجیتال باعث می‏‌شود به مدد بهره‌برداری از ظرفیت داده محوری و موارد منشعب از آن همچون تحلیل‏‌های داده محور و خودکارسازی اقدامات اکثر امور ممیزی از بند محدودیت‌‏های انسانی رها شوند.

جامعیت حداکثری ممیزی

به دلیل محدودیت در منابع ممیزی (که نفرساعت ممیزان و حسابرسان است) روش ممیزی متکی بر نمونه گیری تصادفی با اندازه کوچک است که نتایج مثبت هرگز اطمینان خاطر کاملی برای حسابرسان ایجاد نمی‏‌کند. در دنیایی توانمند از تحول دیجیتال ممیزی با پوشش 100% کلیه موارد قابل انجام است.

تولید گزارش‏‏ های کاربری

سازمان‏‌ها و مدیران عادت کرده‏‌اند گزارش‌‏های ممیزی و حسابرسی را در قالب صفحات متعدد و جزواتی قطور در سازمان دریافت کرده و با صرف ساعت‌‏ها زمان میان متون، جداول و سطرهای گزارش غرق شوند. در دنیای دیجیتال گزارش‌‏های مختصر اما غنی با تصاویری ارزشمند باعث صرفه جویی زمان مدیران و رهبران سازمان می‎‌شود.

مهارت های گسترده حسابرسان

بصورت سنتی ممیزان و حسابرسان صرفا به ابزارهای تخصصی ممیزی مسلط هستند و هنگام ورود به سازمان زمان بسیاری صرف تعریف و توصیف ابعاد کسب و کار به ایشان می‌‏شود تا با علم به ماهیت کسب و کار اقدام به ممیزی نمایند که اثربخشی این تلاش‏‌ها نیز همواره حداکثر نیست. در دنیای دیجیتال حسابرسان و تیم‏‌های کنترل توانمندی‏‌های کسب و کار، ممیزی، فناوری و تحلیل داده دارند. این امر باعث صرفه جویی قابل توجه در زمان و دقت بالا در نتایج می‏‌شود.

ممیزی مداوم

به دلیل محدودیت‏‌های زیرساختی که وجود دارد تکرار فرآیندهای حسابرسی و ممیزی عمدتا بصورت سالیانه انجام می‌پذیرد و در بهترین حالت به حسابرسی فصلی (3 ماهه) می‏رسد که همین تواتر از عهده اکثر شرکت‏‌ها نیز خارج است. اما در حسابرسی توانمند از منافع دیجیتال حسابرسی بصورت مداوم و به‌نگام انجام می‏‌پذیرد و کنترل و پایش در واقعیت امری جاری است.

ارتقای جایگاه حسابرسی

از نظر رهبران و مدیران سازمان‏‌ها، ماهیت حسابرسی، ممیزی و کنترل به دلیل نگاه گذشته نگر و بررسی اتفاقاتی که محقق شده‏‌اند، در مقابل ماهیت آینده‏ نگر استراتژی، اولویتی پایین‌‏تر دارد لذا شاید در مباحث مدیران سازمان‏‌ها سهم موضوعات برنامه‏‌ریزی و استراتژی‏‌های آینده بیش از حسابرسی باشد اما در دنیای دیجیتال اولویت هیات مدیره و مدیران ارشد سازمان‌‏ها پرداختن به موضوعات ممیزی و حسابرسی است.

با نگاه به تفاوت‏‌های حاصل از بکارگیری تحول دیجیتال در حسابرسی و ممیزی، حرکت سریعتر به سمت پیاده‌سازی موارد کاربرد این حوزه امری ضروری برای حاکمیت شرکتی در سازمان‏‌هاست.

در مقالات آتی به مسیر تحقق نتایج حسابرسی دیجیتال از نگاه KPMG خواهیم پرداخت.