چارچوب DevOps نقش اساسی در تحول دیجیتال ایفا میکند. از شناسایی الگوها گرفته تا پردهبرداری از جریانهای درآمدی جدید و گویی وجود یکی بدون دیگری ممکن نیست.
پیادهسازی چارچوب DevOps آنقدرها هم ساده نیست. اگر سفر DevOps شکست بخورد، امید چندانی به موفقیت در سفر تحول دیجیتال نیز وجود نخواهد داشت. به گفته متخصصین، این دو جزئی جدایی ناپذیر از یکدیگرند.
DevOps با روشهای زیر به سازمانها کمک میکند تا در مسیر تحول دیجیتال موفق باشند :
- از بین بردن سیلوهای سازمانی مضر
- تغییر ذهنیت فرهنگی کسب و کار،
- هموار کردن مسیر برای تغییرات مداوم
- آزمایشات سریع
به گفته کارشناسان تمامی عوامل فوق کمک میکنند تا سازمانها پاسخگوی نیاز و تقاضای مشتریان خود باشند.
نقش Devops در تحول دیجیتال
به گفته متیو اسکلتون مشاور ارشد شرکت Conflux و نویسنده همکار Team Topologies، Devops به سازمانها کمک میکند تا بهصورت خودجوش و مستمر بهدنبال راهحلهای بهتری در جهت پیشرفت باشند.
اسکلتون میگوید: “تحول دیجیتال بدون همکاری مناسب و موثر مابین تیمهای مختلفی که سیستمهای فناوری اطلاعات را ایجاد و اجرا میکنند تقریباً غیرممکن است. سرعت تغییر فناوری آنقدر زیاد است که نمیتوان انتظار داشت هیچ تیمی تمام جزئیات فناوریهای مربوطه را درک کند، بنابراین ما باید به تیمها اجازه دهیم بر مشکلات کوچکتر تمرکز کنند. بدون وجود زیرساخت مناسب و همکاری تیمی، همگام شدن با سرعت تحول دیجیتال غیرممکن است.”
ده بهروش DevOps که به تحول دیجیتال کمک میکند (بخش اول)
کدامیک از این بهروشها به سازمان شما کمک میکنند تا اهداف تحول دیجیتال را با موفقیت پیش ببرند؟
فرهنگسازمانی دلیل اصلی عدم تغییر یا تحول در بسیاری از سازمانهای بزرگ است. چراکه آنها چنان به رویکرد خود در جهت توسعه، تحویل و بهرهبرداری نرمافزار خو گرفتهاند که تمایلی به تغییر نگرش در خود نشان نمیدهند. این در حالیست که استفاده از DevOps تغییر در فرهنگ و ذهنیت را میطلبد. تغییراتی که باید بدون تشریفات زائد، بوروکراسی، جلسات کمیته و ترازنامه در کسب و کار اتفاق بیافتد.”
1. DevOps نگرش را تغییر میدهد
استیو برتون، به عنوان متخصص CI/CD و DevOps میگوید : ” DevOpsباید نقش کاتالیزور یا تیمی را داشته باشد که تغییرات در هر کسب و کار مدرنی را تسریع میکند، فارغ از اینکه شما آن را چه مینامید: تحول دیجیتال، ابر-بوم یا هر اسم عجیب و غریب دیگری. DevOps تماماً درباره بدست گرفتن یک ایده تجاری و کمک به سازمان در درک هر چه سریعتر آن ایده است.
فرهنگسازمانی دلیل اصلی عدم تغییر یا تحول در بسیاری از سازمانهای بزرگ است. چراکه آنها چنان به رویکرد خود در جهت توسعه، تحویل و بهرهبرداری نرمافزار خو گرفتهاند که تمایلی به تغییر نگرش در خود نشان نمیدهند. این در حالیست که استفاده از DevOps تغییر در فرهنگ و ذهنیت را میطلبد. تغییراتی که باید بدون تشریفات زائد، بوروکراسی، جلسات کمیته و ترازنامه در کسب و کار اتفاق بیافتد.”
2. DevOps افراد، فرایندها و فناوری را یکپارچه میکند
اِران کینزبرنر، متخصص فناوری میگوید : ” DevOps امکان تحویل سریع ارزش برای مشتریان در سازمانها را فراهم آورده، در عین حال به آنها اجازه میدهد چهره دیجیتالی سازمان خود را بالغ و متحول کنند. DevOps افراد، فرایندها و فناوریها را متحد میکند به گونهای که هنگامیکه هر سه با اهداف تجاری مشابه همراستا شوند، نوآوری سریعتر بروز پیدا میکند.”
DevOps همچنین از طریق تمرکز بر آنچه باید در حوزه نوآوریهای دیجیتال انجام شود، از اتلاف افراد و ابزارها به عنوان منابع سازمان جلوگیری میکند. به این ترتیب منابع بیشتری از اولویتهای پائینتر را آزاد میکند، تا تیمها بتوانند بر روی ویژگیهای مهمتر و حیاتیتر تمرکز کنند.
بدون DevOps انتشار سریعتر فناوری جدید برای ادامه رقابت و پاسخگویی به رویدادهای بازار و نیازمندیهای مشتری در زمان کافی قابل تحقق نیست. بدون DevOps تضمین کیفیت انتشار و مکانیزه نمودن فرایند انتشار ممکن نیست و تغییر نوآوریهای نرمافزاری دشوارتر خواهد بود.”
3. DevOps از الگوهای موثر در جهت بهبود سازمانها پرده برمیدارد
هلن بیل، متخصص DevOpso، میگوید : “نقش DevOpso در تحول دیجیتال کمک به سازمانها در درک الگوها و روشهائی است که ممکن است عملکردشان را در مواجه با اختلالات دیجیتال بهبود بخشیده و در نتیجه به وضعیت رقابتی آنها کمک کند. انتقال از یک سلسله مراتب سنتی، سازمان را در مسیر دیجیتال کنترل و هدایت میکند، جائیکه توزیع قدرت انجام شده، استقلال و همترازی متعادل است و تمامی آنهایی که مجاز به مشارکت هستند به تغییرات جدی در رفتار نیازمندند.
رویکرد DevOps به ما کمک میکند درک کنیم که چرا بهینهسازی جریان از ایده تا تحقق ارزش فقط درباره جذب مشتری نیست بلکه از همه مهمتر چارچوبها و مدلهایی را در اختیار ما قرار میدهد تا از منظر فرهنگی به سمت آنها حرکت کنیم.”
4. DevOps به تیمها کمک میکند بهصورت خودجوش به سمت راهحلهای بهتر حرکت کنند
متیو اسکلتون، مشاور ارشد Conflux میگوید : ” DevOpsمیتواند زیرساخت فناوری اطلاعات را هرچه بیشتر قابل آزمون، انعطاف پذیر، مشاهدهپذیر، پویا و مبتنی بر تقاضا کند. این امر با ایجاد تغییرات سریعتر و امنتر در زیرساخت فناوری اطلاعات و همچنین در خدمات و اپلیکیشنهای نرم افزار به تحول دیجیتال کمک میکند. ما همچنین متوجه شدیم تشخیص زودهنگام نیازهای عملیاتی، عملکرد را بهبود میبخشد. حال باید به این سوال پاسخ دهیم که نقش DevOps در تحول دیجیتال چیست؟ DevOps کمک مینماید اطمینان از اینکه تمامی تغییرات مربوط به ایجاد و استقرار سیستمها و زیرساخت فناوری اطلاعات از کد در کنترل نسخ نشأت گرفته است؛ حاصل شود، ابهام در پیکرهبندی دستی حذف شده و امکان ردیابی در کنترل نسخ فراهم شود.
DevOps به مهندسان این امکان را میدهد که بتوانند با ابزارهای نظارتی و مانیتورینگ مدرن سریعتر عیبیابی کرده و خطاها را برطرف کنند که در نهایت باعث کسب آگاهی کافی از سیستم و کاهش شاخص MTTR (Mean-Time-To-Recover) میشود. همچنین باعث میشود تا تیمها مالکیت واقعی خدمات تولیدی را بدست آورند، و به کسبوکارها این امکان را میدهد تا سریعتر به تغییر وضعیت بازار واکنش نشان داده و خود را به سمت راهحلهای بهتری سوق دهند.”
5. DevOps خودکارسازی را به یک اولویت تبدیل میکند
جِین گرول، مدیرعامل DevOps Institute میگوید : ” DevOpsیک نقطه کانونی ایجاد کرده که شرکتها میتوانند براین اساس استراتژیهای تحول دیجیتال خود را شکل دهند. اصول جریان فزاینده DevOps، حلقههای بازخورد را کوتاهتر کرده و در عین حال تشویق به یادگیری و آزمایش مداوم را بهواسطه تحول دیجیتال به واقعیت تبدیل میکند. ما آنقدر محو فناوری اطلاعات و اینکه چطور دنیا را به سمت خودکارسازی میبرد بودهایم که از مزایای خودکارسازی در بهبود عملکرد خودمان غافل شدهایم. DevOps از بهینهسازی خودکارسازی بهمنظور زنده کردن اصول خود حمایت میکند.
نکته اینجاست که خودکارسازی بهخودی خود راهحل جادویی تحول دیجیتال یا DevOps نیست. خودکارسازی باید توسط مردم تدوین شده و بهواسطه فرایندها و فرهنگها پشتیبانی شود. اما بدون خودکارسازیِ CI/CD/SRE، تحول دیجیتال بسیار دشوارتر و مزیت رقابتی محدودتر شده است.”